JellyPages.com

welcome


VISITOR

Time

My Luv

Daisypath Anniversary tickers Lilypie First Birthday tickers

Click ye...

Pages

29.4.11

Petua Rumah Tangga oleh Ustazah Bahyah


ok... Disbbkan nk dkt mlangkah ke alam rumah tangga, mmg klau free saje je tgk yg bkaitan rumah tangga... ari ni t jumpe info,iaitu PETUA RUMAH TANGGA.. Dari ustazah Siti nur bahyah.... Bayaaaaaaaaa..... huhuhuhu.. (saje je nk pggl ko baya,sbb nama kn sme... )
ok la... Jom kita baca sme2....
Petua 8P daripada Ustazah Siti Nurbahyah.

1. P yang pertama adalah 'PUJI'.
iaitu setiap pasangan perlu saling memuji antara satu sama lain dalam semua aspek kehidupan seperti masakan dan ucapan terima kasih apabila diberikan pertolongan. tp janganlah terlebih puji pulak.


2. P kedua iaitu 'PELUK' yang mana pasangan suami isteri hendaklah selalu peluk antara satu sama lain sekerap mungkin pada setiap hari kerana pelukan adalah antara belaian kasih sayang. tp..janganlah terover peluk plak terutamanya kat tempat awam. tu bleh menimbulkan kejengkelan orang ramai tu


3. P seterusnya adalah 'PENGHARGAAN' dimana amalan memberi hadiah untuk menambahkan kasih sayang. tak mahal takpe..janji ade la jugak kan...

4. 'PERHATIAN' adalah P yang keempat yang mesti diambil berat keranakekurangan perhatian boleh mengakibatkan pasangan terasa diabaikan


5. P kelima adalah 'PERSEFAHAMAN'.


6. P seterusnya adalah 'PERGAULAN' iaitu suami dan isteri haruslah menjaga pergaulan masing - masing dengan orang lain bagi mengelakkan ianya melampaui batas, menimbulkan perasaan cemburu pasangan, dan seterusnya membawa pembabitan orang ketiga.


7. P yang ketujuh adalah 'PERCUTIAN' di mana kita perlu merancang percutian berdua-duaan dengan pasangan di tempat yang jauh dengan kesibukkan masing-masing.
8. ok P yang last ni ialah 'PERMOHONAN' iatu doa kepada Allah supaya merapatkan kasih sayang antara pasangan suami isteri serta dijauhkan daripada godaan keseronokkan duaniawi.


Amin......

No comments: